3 tips voor het zelfstandig worden op kamers!

Hoewel het voelt alsof het gisteren was dat je voor het eerst jouw middelbare school in stapte, zijn de jaren voorbij gevlogen en ga je binnenkort op kamers. De afgelopen 5 jaar heb je ontzettend veel herinneringen gemaakt op deze school. Alle leuke pauzes met vrienden waarbij jullie een potje voetbalden of de uitgebreide roddels met je vriendinnen besprak over de knappe gymleraar, spijbelen om een frikandelbroodje bij de plus te halen of creatieve ideeën bedenken voor jullie profielwerkstuk. Maar nu is het tijd voor nieuwe avonturen: studeren en op kamers gaan! Een nieuwe stad, nieuwe mensen ontmoeten, onafhankelijk worden van je ouders. Er komen ontzettend veel nieuwe dingen op je pad, wat een beetje spannend kan zijn. In deze blog hebben we een aantal tips voor je voor wanneer je op kamers gaat!

Maak je financiën op orde

Het eerste waar je aan moet denken voordat je op kamers gaat, is hoe je alles gaat betalen. Door een overzicht te maken van je inkomstenbron(nen), zoals bijbaantjes, studiefinanciering, financiële steun van je ouders of zorgtoeslag, weet je wat jouw maandelijkse budget is. Maak ook een overzicht van jouw maandelijkse vaste lasten, zodat je er van bewust bent wat je maandelijks moet betalen. Ook is het handig om een deel van het geld van je maandelijks over houdt te sparen, om bijvoorbeeld leuke dingen te kunnen doen of voor noodgevallen.

Tweedehands meubels en spullen

Je zult merken dat wanneer je op zoek gaat naar een kamer, dat deze 9 van 10 keer ongemeubileerd zijn. Schrik nu niet, je hoeft heus niet opeens alles nieuw te kopen. Op facebook market, marktplaats of tweedehandswinkeltjes kun je vaak voor leuke prijsjes meubels vinden. Soms zijn ze zelf gratis af te halen! Ook kun je bijvoorbeeld meubels uit je eigen kamer meenemen, zodat je niet nieuwe hoeft aan te schaffen. Ook kun je een oproep op facebook plaatsen dat je op zoek bent naar meubels en spullen. Er zullen vast kennissen, vrienden of familieleden zijn die af willen van bijvoorbeeld een oude lamp, nachtkastje of bureaustoel.

Verzeker je fiets

In studentensteden is het normaal dat fietsen vaak gestolen worden. Het slot van fietsen kan makkelijk worden opengebroken en weg is je fiets. Het is daarom verstandig om een tweede slot te gebruiken, om je fiets extra te beveiligen. Ook kun je een fietsverzekering afsluiten voor je fiets om verzekerd te zijn tegen diefstal van jouw fiets of van fietsaccessoires. Bij InShared ben je bijvoorbeeld met een allriskverzekering verzekerd tegen diefstal en schade door een ongeluk, het omvallen van je fiets of door zelfgemaakte schade!