Een fitness coach kan je helpen met je deadlifts en je buikspieren. Een levenscoach kan je vertellen dat je aan emotionele grenzen moet werken. Een financiële coach zou je niet kunnen helpen met begeleiding bij krachttraining of bewustwordingstechnieken, maar hij of zij kan je wel oefeningen geven om je geld succesvol te beheren. Ze reiken je manieren aan om je financiën te ordenen zodat je in de toekomst verstandige beslissingen kunt nemen.
Definitie van financiële coach
Een financiële coach is een adviseur die je kan helpen je financiële doelen te bereiken door je vaardigheden voor geldbeheer te leren, zoals hoe je spaargeld opbouwt of schulden aflost. Een financiële coach kan je helpen je financiële geletterdheid te verbeteren, maar ze kunnen je waarschijnlijk geen beleggingsadvies geven.
Financiële coaches helpen hun cliënten vaak met de gedragsmatige en emotionele componenten van het beheren van geld. Een coach kan je helpen op te sporen wat je financiële beslissingen drijft, zodat je een gezondere houding kunt creëren die tot betere geldgewoonten leidt.
Wat doet een financiële coach?
Als je met een financiële coach werkt, kan die je je financiële doelen laten schetsen en een paar weken lang je uitgaven laten volgen om uitgavengewoonten te identificeren. Een financiële coach kan je dan helpen:
- Je uitgavengewoonten te begrijpen.
- Een budget op te stellen.
- Een financieel plan uit te stippelen.
- De emotionele componenten van het omgaan met geld te begrijpen.
- Leren hoe je een noodfonds opricht.
- Schulden beheren.
Als je op zoek bent naar beleggingsadviezen of -beheer, zal een financiële coach je waarschijnlijk niet kunnen helpen. In dat geval kun je misschien beter op zoek gaan naar een robo-adviseur of een financieel adviseur.
Wil je meer te weten komen? Lees over hoe je een financieel adviseur kiest
Hoe vind ik een financieel coach en hoeveel kost zo’n coach?
Financiële coaches werken meestal op een fee-only basis. Sommigen rekenen op basis van hoe lang je van plan bent samen te werken (bijvoorbeeld een vast bedrag voor een periode van zes maanden) of per individuele sessie. Anderen rekenen op basis van een percentage van het inkomen. Omdat financiële coaches meestal niet de investeringen van een cliënt behandelen, rekenen ze meestal niet op basis van beheerd vermogen, wat een gebruikelijk vergoedingsmodel is bij financiële adviseurs.
Sommige financiële coachingspakketten kunnen duizenden Euros per jaar kosten. De tarieven voor coaching liggen gewoonlijk tussen €75 en €200 per uur. Vanwege de grote verscheidenheid aan vergoedingen die coaches vragen, is het belangrijk om vooraf naar de verwachte kosten te vragen.
Wat is het verschil tussen een financieel planner en een financiële coach?
Financiële coaches hebben, net als de meeste soorten adviseurs, geen verplicht niveau van opleiding of certificering. In tegenstelling tot financiële adviseurs geven financiële coaches zelden beleggingsadvies (en als ze dat doen, moeten ze geregistreerd zijn als beleggingsadviseur). Financieel adviseurs kunnen beschouwd worden als een stap hoger dan een financieel coach: Als je eenmaal de onderwerpen beheerst waarmee een coach je kan helpen, zoals budgetteren, een noodfonds creëren en schulden afbetalen, kun je misschien beginnen met het vergaren van vermogen. Een financieel adviseur kan je helpen een financieel plan op te stellen of een beleggingsportefeuille samen te stellen om die activa te beheren.
Wil je meer weten? Lees over de verschillende soorten financiële planners
Hoe word ik financieel coach?
Ook al hoef je geen cursus te volgen of een licentie of certificering te hebben om financieel coach te worden, toch moet je niet afzien van een financiële opleiding voor je anderen gaat onderwijzen.
Het salaris van een financieel coach hangt af van zijn honorarium, hoeveel cliënten hij bedient en of hij een eigen praktijk heeft of voor een bestaand bedrijf werkt.