Duurzaam goed voor je portemonnee

Bij Enviu zijn we gestart om het pand dat wij huren aan de Pannekoekstraat in Rotterdam te verduurzamen. We zagen gewoon dat het anders kon en ons doel was om als relatief kleine huurder een business case (een verdienmodel)  te realiseren die voor zowel onszelf als huurder, maar ook voor de  verhuurder/ eigenaar en gebruikers voordelen zou bieden.  Voor de ons betekent dit bijvoorbeeld lagere kosten voor energie, waardestijging van vastgoed voor de verhuurder/eigenaar door meer toekomst bestendig vastgoed en het verbeteren van het comfort voor de werknemers. Verduurzamen was dan ook geen doel op zich, maar draagt bij aan het realiseren van andere doelstellingen. Hieronder geven wij een aantal tips hoe jij ook je eigen pand kan verduurzamen en dit je ook nog een mooie besparing kan opleveren.

Voordat je een business case kan opzetten, is het belangrijk eerst in kaart te brengen wie precies betrokken zijn bij de energierekening van jouw pand (bijvoorbeeld energiebedrijven, makelaars etc.) en kan je eens kijken wat bijvoorbeeld je buren hebben gedaan. Daarnaast is op het internet veel te vinden over energiebesparende maatregelen, subsidies of andere vergelijkbare projecten bij jou in de buurt. Veel maatregelen zijn vaak makkelijk uit te voeren, maar je moet wel eerst weten waar je precies winst kan halen.

Met behulp van apparaten zoals PlugWise kan je precies achterhalen waar het meeste energieverbruik zit. Als je een klein kantoor hebt of een winkel kan je zo eenvoudig in een paar dagen zien datveelal de verlichting in je etalage de helft van je energierekening is. Bij ons bleek bijvoorbeeld dat een groot deel van het energieverbruik ging naar een server die dag en nacht aan stond. Dus daar hebben we maatregelen op genomen. Daarnaast kan je jouw eigen bevindingen delen met de andere huurders van hetzelfde pand of je buren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er grote verschillen zijn in energieverbruik doordat de bovenste etage aanzienlijk meer stookkosten heeft omdat warmte daar sneller verloren gaat. Een oplossing hiervoor kan zijn het aanleggen van een groen dak, dit verbetert de isolatie aanzienlijk én dit zorgt ervoor dat de airconditioning efficienter werkt (zwarte daken zorgen namelijk voor aanvoer van warme lucht). Verder deel je vaak de kosten in de gemeenschappelijke gang of hal. Hier hangen vaak inefficiënte lampen die je veel kosten, maar juist moeten worden vervangen door de verhuurder. Kijk of je samen met andere huurders, in je buurt of je gebouw, actie kan ondernemen. Zo kan je door gezamenlijk inkopen van zonnepanelen, maar ook  gewoon ledlampen, aanzienlijke kortingen krijgen.

Op basis van onze ervaring delen we graag met jullie een aantal maatregelen die je morgen kunt oppakken en weinig moeite vragen. Bovendien verdienen de meeste van deze maatregelen zich zo snel terug dat je je waarschijnlijk afvraagt waarom je het niet eerder hebt gedaan.

1. Het vervangen van halogeenlampen door LED lampen verdient zich meestal binnen een jaar terug.
  2. De gemeente Rotterdam en Waterschappen geven subsidies voor groene daken en dit kan daardoor al binnen tien jaar worden terugverdiend.

3. Leiding isolatie is zeer goedkoop en verdient zich dan ook meestal binnen twee jaar terug.

4. Radiator folie is eveneens een maatregel die zich snel terug verdient.

5. Het installeren van een (slimme) thermostaat of radiatorknop zorgt ervoor dat verwarming niet onnodig aanstaat.

6. Sluit verlichting in weinig gebruikte ruimtes aan op een sensor zodat verspilling wordt geminimaliseerd.

7. Zonnecellen worden steeds goedkoper en ook hiervoor kan je vaak subsidie krijgen.

We noemen deze nu als laatste, maar als eerste moet je beseffen dat de meeste kosten komen uit het gebruik zelf. Er valt dan ook veel te winnen door je samen met je collega’s bewust te zijn van wat je misschien met weinig moeite anders kan doen. Zo is het gewoon uitdoen van de verlichting als je een ruimte verlaat of op een zonnige dag uberhaupt de verlichting uitlaten misschien wel hetgene dat het meeste oplevert bij ons.

Het lijkt ons leuk jullie te ontmoeten, we zijn tenslotte allemaal ondernemers in dezelfde wijk.

We delen graag onze ervaringen met betrekking tot besparen op energie en verduurzamen met jullie. Hierdoor leren jullie van onze aanpak, fouten en hetgeen we al hebben uitgezocht is voor jullie beschikbaar. Op maandagochtend 21 juli organiseren we hiertoe een ontbijtsessie tussen  8.30 en 10.30 uur waarin we nog meer delen met geinteresseerde ondernemers. Zo kunnen we op informatie manier met elkaar kennis maken en kennis met elkaar uitwisselen!  Meld je aan bij door een email te sturen naar Debbie Lansbergen via debbie@enviu.org.

Social tagging: >