Het eerste wat klanten van je product zien, is over het algemeen de verpakking. We zeggen altijd wel dat inhoud belangrijker is dan uiterlijk, maar onbewust maken we toch vaak keuzes op basis van uiterlijk. Het is dus belangrijk dat de verpakking van jouw product de juiste boodschap uitstraalt.

Bereik de juiste doelgroep

Als je een nieuw product op de markt brengt, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat de doelgroep voor jouw product is. Als je verpakking niet klopt met je doelgroep, krijg je veel teleurgestelde klanten. Is je chocolade luxe en richt je je vooral op de meer welvarende klant? Zorg dan voor een luxe verpakking en kies niet voor een goedkope wikkel. Maak je shampoo voor kinderen? Dan is een luxe verpakking overbodig en kun je beter voor iets met vrolijke kleuren en figuren gaan. Produceer je biologische kaas voor de milieubewuste consument? Dan wil je dat dat duidelijk zichtbaar op het etiket staat.

Gebruik de juiste kleuren

Wist je dat je kleuren kunt gebruiken om klanten te beïnvloeden? Ons brein ervaart verschillende kleuren op verschillende manieren. Geel en oranje associëren we bijvoorbeeld met vrolijkheid en speelsheid, paars straalt luxe en creativiteit uit en blauw staat voor vertrouwen en stabiliteit. Bedenk dus goed welke kleuren je kiest voor jouw verpakking. Het is niet voor niks dat een dure fles wijn vaak zwart en goud op het etiket heeft en dat een zak snoep kleurrijk is.

Kies de juiste verpakking

“Kies de juiste verpakking” lijkt een voordehandliggende opmerking. Maar zo eenvoudig is het niet altijd. Want in de keuze voor de verpakking speelt meer mee dan vorm en afmeting. Kies je bijvoorbeeld voor drop in een zak of in een doosje? Wil je uitstralen dat je milieubewust bent? Kies dan voor een duurzame verpakking van biologisch afbreekbaar materiaal. Is je verpakking puur voor het verpakken van je product en verdwijnt het daarna in de prullenbak of kies je voor een mooi blik dat mensen kunnen bewaren en hergebruiken? Allemaal aandachtspunten om over na te denken bij het ontwerpen van je verpakking.

Professionele verpakkingen

Wil je zeker weten dat jouw verpakking een schot in de roos is? Schakel dan de hulp van een expert in. Een goede ontwerper kan jou helpen om precies de juiste verpakking te kiezen met een design dat helemaal bij jouw product past.