Angst bij ondernemers om te lenen

Het feit dat de kredietverstrekking aan Engelse bedrijven nog steeds op een laag pitje staat is niet de schuld van de banken, de bedrijven zelf durven momenteel nog geen financiële verplichtingen aan te gaan.

Dit liet Stephen Hester, topman van Royal Bank of Scotland, weten in een interview dat gisteren door de Sunday Times werd gepubliceerd. Hester gaf aan dat RBS zelfs grote bedragen heeft klaarliggen om uit te lenen en dat de spaartegoeden hun momenteel de oren uitkomt. In totaal zou het gaan om zo’n 20 miljard pond.

Het lage vertrouwen van de ondernemers in de economie leidt er echter toe dat niemand dat geld wil lenen. De oproep van de Bank of England om meer leningen aan het bedrijfsleven te verstrekken is dus eigenlijk misplaatst, aldus de topman.

Privatisering

Vorige week drong Royal Bank of Scotland er bij de Britse regering nog op aan om de bank te privatiseren, RBS is voor het overgrote deel in handen van de staat sinds het in 2008 met miljarden aan belastinggeld moest worden gered. De bank was in de problemen gekomen door de overname van de zakelijk activiteiten van ABN Amro in combinatie met de kredietcrisis. De Britse regering wil haar belang in de bank wel graag verkopen, maar zoekt op dit moment nar een geschikt moment. Verkoop zou op dit moment leiden tot een flink verlies.