Autobranche heeft het zwaar

De Nederlandse autobranche liet in het vierde kwartaal van 2012 een omzetdaling van bijna 9 procent zien. Over geheel 2012 daalde de omzet met 5 procent. Het is de sterkste afname sinds 2009, zo bleek uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Het jaar ervoor liet de branche nog een omzetstijging zien van maar liefst 7%. In 2012 had vooral de bedrijfsautobranche het met een daling van ruim 15 procent erg zwaar. Ook het aantal openstaande vacatures in de autobranche loopt flink terug. Eind vorig jaar stonden er slechts 900 vacatures open tegenover 2.200 vacatures een jaar eerder.

Marktkenners geven aan te verwachten dat 2013 ook een zwaar jaar gaat worden voor de autohandel. Volgens onderzoek dat ING heeft uitgevoerd stellen meer dan acht op de tien consumenten grote aankopen, zoals die van een auto, op dit moment uit. De consumenten die wél een nieuwe auto willen aanschaffen kiezen momenteel eerder voor een occasion dan voor een nieuwe auto.

Brancheorganisatie BOVAG verwacht dat de autoverkopen (nieuwe auto’s) dit jaar met circa 5 procent zullen afnemen. Analisten daarentegen zijn een stuk somberder, zij gaan uit van een daling van 10 tot misschien wel 15 procent.

Comments are closed.