Deutsche Bank weert MKB’ers

Kleine bedrijven zijn volgens de Nederlandse Melkveehouders Vakabond (NMV) niet meer welkom bij de Deutsche Bank en zouden hoge overstapkosten moeten maken. De NMV heeft daarom een meldpunt in het leven geroepen voor de klachten van MKB’ ers.

De NMV geeft aan het idee te hebben dat Deutsche Bank afwil ondernemers met een omzet minder dat een miljoen euro. Zo worden leningen niet meer verlengd en kan het oversluiten van deze lenigingen alleen tegen zeer hoge kosten. Ondertussen zouden al 18.000 ondernemers de dupe zijn geworden van het nieuwe beleid, zo meldt RTV Noord vandaag.

Een woordvoeder van Deutsche Bank liet echter weten dat de zaak wat genuanceerder ligt. De bank maakte in december bekend werknemers te ontslaan, vestigingen samen te voegen en de focus meer te leggen op bepaalde klanten. Dit zijn inderdaad vaak ondernemingen met een omzet van boven de miljoen euro, maar er heeft nog geen duidelijke selectie plaatsgevonden liet Deutsche Bank weten.

Boetes

Klanten van Deutsche bank hebben vaak meerdere leningen lopen en als er één hiervan afloopt, dan kan het voorkomen dat de bank besluit deze niet verlengen. Klanten moeten dan bij een andere bank aankloppen, maar deze eisen in de meeste gevallen wel bepaalde zekerheden bij het oversluiten en die liggen vaak bij Deutsche Bank. Meestal gaat de nieuwe bank uiteindelijk wel akkoord indien de ondernemer al zijn leningen oversluit, ook die waarvan de looptijd bij Deutsche Bank nog niet voorbij is. Hier staan echter wel boetes tegenover.