Geen verdere btw-verhoging

VVD-Kamerlid Erik Ziengs liet weten dat de VVD geen verdere btw-verhoging zal accepteren bij het bezuinigingspakket van 6 miljard euro voor 2014.

Vorig jaar werd de btw al verhoogd van 19 naar 21 procent. Volgens Ziengs is een verdere verhoging slecht voor consumenten en voor ondernemers. “Ondernemers hebben momenteel al een zeer krappe marge op hun producten”, aldus de VVD’er. Veel ondernemers hebben besloten de verhoogde btw niet door te berekenen, maar uit eigen zak te betalen in verband met de concurrentie en de afgenomen koopkracht. Bovendien heeft een btw-verhoging een direct effect op de portemonnee van de consument.

Afgenomen bestedingen

Ziengs wees ook op het feit dat de bestedingen sinds de btw-verhoging van vorige jaar fors zijn afgenomen, waardoor de opbrengsten van de verhoging tegenvielen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende onlangs dat de bestedingen sinds de verhoging met 2,5 procent zijn teruggelopen.

Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter, wilde de woorden van Ziengs gisteren tijdens het debat niet herhalen. “Ik heb de collega nog niet aan de onderhandelingstafel gezien”, aldus Zijlstra. SP-leider Emil Roemer denkt uit deze uitspraak te kunnen afleiden dat er bij de VVD en PvdA paniek regeert. Roemer is groot voorstander van de verlaging van de btw.

Teleurgesteld

Bram van Ojik (GroenLinks) vindt dat er helemaal niet over een bezuinigingspakket van 6 miljard euro gesproken moet worden, “niet voor niets is MKB-voorman Biesheuvel teleurgesteld dat het kabinet niets doet om het vertrouwen in de economie te stimuleren.” Ook Arie Slob van de ChritenUnie vindt dat de coalitie niet met losse flodders moet komen, maar met een goed uitgewerkt plan. Hij is het overigens wel met de VVD eens dat een nieuwe btw-verhoging een slecht idee is.

Social tagging: >