Ondernemers gek van regeldruk gemeenten

Hoewel de overheid al 6 jaar geleden heeft besloten om een groot deel van de overbodige regels te schrappen, houden de gemeente er heden ten dagen nog steeds aan vast. Zo verstrekt 52 procent van de gemeenten nog steeds een terrasvergunning en eist 39 procent van hen een vergunning voor het plaatsen een reclamebord of menubord.  Onderzoek van MKB Nederland toont aan dat ondernemers zich kapot ergeren en zich blauw betalen aan de tijdrovende gemeenteregels en vergunningen.

Wanneer je als winkelier te laat bent met het aanvragen van een bloembakvergunning kost dit je 500 euro. Ben je nog nooit in aanraking met justitie geweest en wil je een restaurant beginnen? Dan mag je mooi eerst enkele honderden euro’s aftikken voor een toets tegen witwassende criminelen. De voorbeelden van onnodige wet- en regelgeving  stapelen zich op bij MKB Nederland. Probleemgemeenten zijn onder andere Zandvoort, Midden Delfland, Maasluis en Houten. Bergen op Zoom spant volgens MKB Nederland helemaal de kroon.

Van het kastje naar de muur

Mireille Hoetelmans, zelf onderneemster en voorzitter van de lokale ondernemersvereniging, begrijpt uit eigen ervaring waarom. Een ondernemer uit haar omgeving nam contact op met de gemeente  omdat hij graag bloembakken wilde ophangen. Er werd hem verteld dat hij hiervoor eerst een machtiging nodig had van alle inwoners van het pand. Toen hij hier mee aankwam wilde de gemeente ook nog graag een tekening van de armaturen zien. Na dit geregeld te hebben moest er weer een tekening van de gevel overhandigd worden. Toen uiteindelijk alles was rond was werd de vergunning alsnog afgewezen. Reden: de welstandcommissie vond het niet mooi.

De ondernemersvoorzitter vindt dat Bergen op Zoom niet meedenkt met de ondernemers. Juist in deze crisistijd kan ondernemend Nederland dit goed gebruiken. De gemeente Bergen op Zoom wilde zelf niet reageren.

Social tagging: