Bedrijfsovername interessant alternatief voor startup

Ondanks de huidige economische crisis, liggen er voor ondernemers juist genoeg kansen om te investeren. In plaats van het opstarten van een nieuw bedrijf kan het voor een startende ondernemers ook interessant zijn om een bestaand bedrijf over te nemen. Daar waar het in het verleden misschien lastig was om erachter te komen welke bedrijven er te koop staan, is het nu met de hulp van het internet een fluitje van een cent.

Het overnemen van een bestaand bedrijf in plaats van het zelf opstarten biedt een aantal voordelen. Wanneer een bestaand bedrijf al een gevestigde naam en klantenkring heeft, kan er al vanaf het begin een omzet worden gedraaid. Wanneer er een aantal werknemers in dienst blijven kunnen deze ook meteen hun kennis en ervaring inzetten. Dit in combinatie met een frisse kijk van een buitenstaander kan ervoor zorgen dat er nieuwe kansen worden gezien die voorheen nog onzichtbaar waren.

Internet

Voor de opkomst van het internet was het niet altijd even gemakkelijk om erachter te komen welke bedrijven er te koop stonden, vaak waren ondernemers in spé voor informatie afhankelijk van papieren publicaties. Inmiddels zijn er echter verschillende websites beschikbaar die snel een duidelijk overzicht bieden van te koop staande ondernemingen of waar alle informatie te vinden is op het gebied van bedrijfsovername, zie bijvoorbeeld Brookz. Daarnaast  is het tegenwoordig eenvoudiger te checken wat de (online) reputatie van het bedrijf is. Hoewel er in de boeken van een bedrijf kan worden gekeken om te controleren in hoeverre het financieel gezond is, laten die cijfers niet zien wat het imago van het bedrijf is. Kortom, het internet biedt niet alleen voordelen voor het kopen en/of verkopen van diensten en producten, maar ook voor de handel in bedrijven zelf.

Financiering

Veel ondernemers ervaren momenteel behoorlijk wat problemenbij het rond krijgen van de  financiering voor een bedrijfsovername. Toch zijn er verschillende manieren om een investeerder te vinden. Informal investors, investeerders die al een flinke dosis ervaring hebben opgebouwd en in hun eigen vakgebied willen investeren, kunnen bijvoorbeeld op allerlei manieren worden gevonden. Er worden door heel Nederland bijeenkomsten georganiseerd om aanbieders en vragers met elkaar in contact te brengen. Venture capital investeerders, die meer gericht zijn op het rendement dan informal investors, kunnen vaak direct worden benaderd wanneer er financiering nodig is.

Het is nog vrij onduidelijk hoe de economie zich de komende tijd zal gaan ontwikkelen, maar het is en blijft de taak van ondernemers om kansen te zien en deze te benutten. Het overnemen van een bedrijf kan een dergelijke kans zijn die garant zal staan voor groei.

Social tagging: > >