Ondernemen, waarom eigenlijk?

De vrijheid, de macht, de uitdaging, veel geld willen verdienen, niet voor een ander willen werken, het aanzien etc. Er kunnen wel tig redenen worden genoemd voor de beslissing om uiteindelijk voor jezelf te beginnen. Deze beweegredenen bepalen uiteindelijk voor een groot deel of je succesvol zult zijn of niet. Ook op de momenten dat het allemaal even tegen zit, en die momenten zullen er vaak genoeg zijn, moet je de drive hebben om door te zetten en niet twijfelen aan je beslissing. Als ondernemer maak je vaak lange dagen en zul je geregeld met stressvolle momenten te maken krijgen.

Daarnaast kunnen sommige beweegredenen achteraf ook een illusie blijken te zijn, zo heb je misschien wel de vrijheid om zelf alle beslissingen te nemen, maar hier staan ook weer voldoende verplichtingen tegenover. Je maakt afspraken met klanten en partners, je hebt te maken met strikte deadlines en geregeld een avondje of weekendje doorwerken is eerder de regel dan uitzondering. En wat dacht je van de verantwoordelijkheid voor je personeel? Ook snel geld willen verdienen blijkt vaak een illusie, de markt is toch kleiner dan je had verwacht, er is wel erg veel concurrentie, de belastingdienst snoept toch ook wel lekker mee van jouw winst en de kosten heb je misschien toch wat te laag ingeschat.

Hoewel iedereen natuurlijk door andere motieven wordt gestimuleerd, blijken sommige motieven op de lange termijn eerder tot succes te leiden dan anderen. De meest voor de hand liggende is misschien wel passie, wanneer je écht passie hebt voor datgene wat je doet zal je in de meeste gevallen  genoeg voldoening en energie van je werk krijgen om door te zetten, ook op momenten dat het niet gaat zoals het zou moeten gaan. Maar ook creativiteit kan een goede reden zijn om voor jezelf te gaan beginnen, veel werknemers hebben helaas niet de mogelijkheid om hun creativiteit tijdens hun werk volledig te uiten. Veel (grotere) bedrijven werken volgens bepaalde standaarden en er is simpelweg geen ruimte voor iedereens creativiteit, en dit is natuurlijk ook wel (deels) begrijpelijk. Met een eigen onderneming kun je je ei wel volledig kwijt en profiteren van je eigen creativiteit.

Ondernemen en jij als persoon

Daarnaast zijn sommigen onder ons opgegroeid binnen een echt ondernemersgezin en wordt ondernemerschap er met de paplepel ingegoten. Voor deze mensen wordt het als het ware hun tweede natuur. Feit blijft echter wel dat je je in dit geval moet afvragen of het voorzetten van het familiebedrijf iets is dat je echt wilt of alleen ziet als je verplichting…

Uiteraard moet zelfstandig ondernemerschap wel bij je passen, je moet je er prettig bij voelen. Bereid zijn hard te werken, enthousiasme en doelgerichtheid zijn belangrijke eigenschappen voor een ondernemer. Maar ook discipline, stressbestendigheid en sociale vaardigheden zijn bijzonder belangrijk. En hoe ga je om met tegenslagen?

Heb je dus een goed idee en zit je eraan te denken om voor jezelf te gaan beginnen, denk dan eerst goed na over je motieven. Wees realistisch en objectief en vraag je af of het echt is wat je wilt en of het bij je past. Succes!

Social tagging: >

Leave a Reply