De juiste domeinnaam is het begin van een succesvol bedrijf

Wilden we vroeger een bedrijf opstarten, dan zochten we eerst naar een goede bedrijfsnaam bij het idee. Echter zien we dit nu steeds meer verschuiven naar de domeinnaam in plaats van bedrijfsnaam. Immers kun je nog zo’n goede bedrijfsnaam verzinnen, maar wanneer de domeinnaam al bezet is, wordt het lastig om online nog vindbaar te worden. Daarom is het steeds belangrijker om tegelijkertijd te starten met het zoeken naar de juiste domeinnaam. Maar hoe kiest u deze naam en waar moet u aan denken voor de domeinregistratie? 

Kies de juiste extensie

Wanneer u een domeinnaam wilt registreren, krijgt u altijd te zien welke extensies nog vrij zijn. Natuurlijk kunt u alles registreren om te voorkomen dat iemand anders de domeinnaam met een andere extensie registreert. Echter is dat vaak niet nodig, want heeft u een Nederlandse bedrijfsnaam en niet de intentie om in Frankrijk zaken te doen, dan heeft de extensie .fr geen zin. Wanneer u zich wel op een aantal landen richt kunt u bijbehorende extensies registreren. Is uw onderneming zeer internationaal gericht, registreer dan ook .com. Denk bij het kiezen van de extensies altijd aan uw (verre) toekomstplannen.

Zoekmachines ook bij domeinnaam belangrijk

Zelfs bij het kiezen van een domeinnaam moeten we aan de zoekmachines denken. Natuurlijk spelen ook veel andere factoren een rol die ervoor kunnen zorgen dat u beter vindbaar bent in de zoekmachine, zoals kwalitatieve links naar uw website. Echter maakt een relevante domeinnaam het wel eenvoudiger om goed vindbaar te worden. Bedenk waar uw toekomstige klanten op zoeken. Dit kan bijvoorbeeld op een merknaam zijn, een branche of een bepaalde dienst. Het is aan te raden dit te verwerken in de domeinnaam. Is uw familienaam uw bedrijfsnaam, zorg dan altijd dat uw dienst of branche erbij staat. Echter is dit natuurlijk niet het enige wat u kunt doen om goed vindbaar te worden.

Wat voor soort naam?

Bij het kiezen van de soort naam is het belangrijk dat u eerst bepaalt wat u wilt uitstralen met uw bedrijf. Richt u zich op Nederland, dan is een Nederlandse domeinnaam misschien passender dan een Engelse domeinnaam. Is uw bedrijf informeel, laat dit dan ook terugkomen in de naam. En bent u heel lokaal gericht, dan kunt u bijvoorbeeld de streek- of stadsnaam in de domeinnaam verwerken. Een domeinnaam als feest.je is een goede keuze als u echt wilt opvallen.

Kort en krachtig

Tenslotte is het belangrijk om de domeinnaam kort en krachtig te houden. Hoe langer en moeilijker de domeinnaam, hoe lastiger het voor mensen is om de domeinnaam te onthouden. Bij een lange domeinnaam kunnen ook eerder typefouten gemaakt worden. Heeft u toch een iets wat lastige domeinnaam waarbij vaak dezelfde typefout wordt gemaakt? Zorg er dan voor dat u ook de fout geschreven domeinnaam registreert en bezoekers direct doorstuurt naar uw juiste domeinnaam.

Wellicht hebben de tips u verder geholpen met uw domeinnaam, maar de daadwerkelijke naam zult u toch zelf moeten bedenken. Echter zijn er wel een aantal bedrijven die u kunnen helpen bij het kiezen van een goede domeinnaam. Zij kunnen u tevens adviseren over de bijbehorende domeinregistratie en webhosting. Een goede domeinnaam is het begin van een succesvol bedrijf, dus denk hier goed over na en laat u eventueel adviseren.

2 Responses to De juiste domeinnaam is het begin van een succesvol bedrijf

  1. Volgens mij zijn de domeinnamen een beetje op aan het raken ofzo. In nederland zijn ze al begonnen met .ml domeinen en nu lees ik een artikel dat ze gaan beginnen met domeinen met trema’s en bijzondere tekens.

  2. Chris says:

    Hey,

    Als je wilt kijken of een domeinnaam nog vrij is kan je naar: http://domeinnaam-check.eu gaan 😉

    Erg handige site!

    – Chris.

Leave a Reply