Tips om energie te besparen met ICT-apparatuurTips om energie te besparen met ICT-apparatuur

ICT-apparatuur is vaak al duur genoeg. Alles wat je kunt besparen, is daarom mooi meegenomen. Hieronder volgen, in samenwerking met Goedkoopste Computersupplies, een aantal tips die goed zijn voor je portemonnee: 

  • Zet je pc en monitor altijd uit als je ze niet meer gebruikt! Dit zorgt alleen al voor een fikse besparing op energiekosten. Zet deze altijd handmatig uit, laat ze niet op stand-by staan. Een computer die aanstaat, gebruikt evenveel stroom als eentje die op de screensaver staat, een screensaver is dus alleen goed voor je scherm. De stand-by functie gebruikt nog 1/3 van de stroom.
  • Zelfs als de computer helemaal uitstaat, gebruikt deze nog wat stroom. Het beste is om ook nog de stekker uit het stopcontact te trekken, zodat er geen sluipverbruik is. Om dit te vergemakkelijken, kun je alle stekkers van de computer en andere ICT-apparatuur en netwerkapparatuur in dezelfde stekkerdoos met aan- en uitknop (met bij voorkeur overspanningbeveiliging) steken. Je kunt sluipverbruik zo eenvoudig tegengaan door alles in één keer uit te schakelen. Door gebruik te maken van twee stekkerdozen kun je de computer bijvoorbeeld wel aanzetten, terwijl randapparatuur uit kan blijven staan.
  • Een tussenoplossing is de slaapstand, deze gebruikt niet zoveel energie als de stand-by stand. Heb je dus even pauze, zet de computer dan in de slaapstand. Zo is je computer wel direct klaar voor gebruik, zonder het maximale aan energie te gebruiken. Stel de computer zo in dat deze vanzelf in de slaapstand gaat wanneer je hem een aantal minuten niet gebruikt. In het configuratiescherm vind je nog andere opties om energie te besparen, bijvoorbeeld dat het beeldscherm uitschakelt als de computer niet gebruikt wordt.
  • Een laptop direct aansluiten op netstroom tijdens het gebruik kost minder energie dan de accu iedere keer opnieuw op te laden. Apparatuur die via USB aan je computer verbonden is, in plaats van direct aan de stroom, zorgt voor een hoger gebruik van je computer en bespaart dus geen energie.
  • Een laptop verbruikt maar 1/3 van de stroom die een desktop pc gebruikt, en een tablet nog minder dan een laptop.
  • Wat betreft het beeldscherm geldt het volgende: hoe kleiner het beeldscherm en hoe lager de resolutie, des te minder energie deze kost. Een Lcd-scherm verbruikt bovendien maar de helft van de energie van een klassieke monitor. Een ‘dikke’ monitor verbruikt drie keer zoveel energie als een platte monitor.
  • Een computer met veel geheugen en veel snelheid verbruikt meer energie. Bedenk dus goed of je dat echt nodig hebt.
  • Wanneer je je computer aanzet om muziek te luisteren, kun je beter gewoon de radio aanzetten. Daarmee verbruik je minder energie.
  • Ook een laserprinter vreet energie. In de stand-by stand zelfs nog 75% van de energie die hij in de actieve stand verbruikt. De slaapstand is altijd beter dan de stand-by stand. Een inkjetprinter is daarnaast zuiniger dan een laserprinter.

Met bovenstaande tips draag je ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *