Zo creëer je een prettig binnenklimaat om in te werkenZo creëer je een prettig binnenklimaat om in te werken

De meeste mensen werken binnen. Door de week kan het daarom lastig zijn om genoeg buiten te komen. Of je nu op het kantoor werkt, of lekker thuis, het is belangrijk om in een fijn klimaat aan de slag te kunnen. Een prettige werkomgeving bevordert namelijk je humeur en productiviteit. Maar hoe zorg je voor een prettig binnenklimaat? We geven je graag een aantal tips.

Opgeruimd en rustig

In een drukke omgeving kan je hoofd niet tot rust komen. Je zult dat ook moeite hebben met concentreren. Om efficiënt aan het werk te kunnen, zorg je thuis voor een speciale werkplek die opgeruimd en netjes is. Ruim aan het einde van de dag je bureau op, leeg je prullenbak, zet en leg spullen recht, enzovoort.

Planten

De groene kleur van planten geven een rustgevend gevoel. Hierdoor verminderen planten stress op de werkvloer. Daarnaast geeft het zicht op natuur een herstellende werking waardoor je ‘aandachstspier’ kan worden opgeladen. Zo raak je minder vermoeid en kun je efficiënt de hele dag aan het werk.

Planten zorgen binnen ook voor een betere luchtkwaliteit. Allereerst verhogen ze de luchtvochtigheid. Daarnaast nemen planten stofdeeltjes en schadelijke stoffen en breken ze deze af. Bovendien zetten ze kooldioxide om in zuurstof. Wil je weten hoe de luchtkwaliteit in en om je werkgebied is? Dan kun je gebruik maken van een CO2 meter. Deze koop je bij een technische groothandel en laat je zien hoeveel kooldioxide er in de lucht hangt. Je kunt zo dus ook meten wat het effect is van planten in je huis of op kantoor en wordt meteen duidelijk of er genoeg geventileerd wordt.

Achtergrondmuziek

Bijna iedereen heeft wel iets met muziek. Hoewel omgevingsgeluiden erg storend kunnen zin, heeft muziek tijdens het werken een andere werking. Het hangt uiteraard wel af van de werkzaamheden, het is niet handig als iedereen tijdens een videovergadering een andere achtergrond muziek aan heeft.

De storende achtergrond geluiden vervagen als je muziek aanzet, hierdoor kun je je beter concentreren. Bovendien heeft muziek een grote invloed op je humeur. Een triest lied zal je dus niet helpen om je goed en productief te voelen. Kies je muziek dus op basis van hoe je je voet, met het doel dat je je er beter door voelt en kunt concentreren. Repetitieve taken kun je vaak beter uitvoeren met muziek op de achtergrond.

Kies soms voor stilte. Heb je een nieuwe taak of bereid je je voor op een belangrijke vergadering? Dan is het soms prettiger om helemaal in stilte aan het werk te gaan. Vind je stilte niks? Een rustige Lo-Fi of klassieke afspeellijst kan hier ook prima werken.