Zorg voor een optimale werkvloer met deze creatieve tipsZorg voor een optimale werkvloer met deze creatieve tips

Je kantoor moet je eigenlijk beschouwen als je visitekaartje naar de klant toe. Wanneer je klanten ontvangt op kantoor, kan de inrichting voor een deel bepalend zijn of je een deal sluit. Klanten die zich op hun gemak voelen en een positieve indruk krijgen, staan ook positiever tegenover samenwerking. 

Maar je kantoorinrichting is niet alleen bedoeld voor het oog, door je kantoor zo efficiënt en optimaal mogelijk in te richten, verhoog je ook de productiviteit onder werknemers. Wat zijn de belangrijkste punten om aan te denken? In samenwerking met De Graaf BV – meubels op maat – geven we graag wat tips.

Budget kantoorinrichting

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je weet welk budget je te besteden hebt. Ga je radicaal te werk over meerdere verdiepingen? Heb je de mogelijkheid om heel de indeling om te gooien en de kantine naar een andere plek te verplaatsen? Ook met een klein budget kun je eenvoudige creatieve veranderingen aanbrengen. Denk ook eens aan tweedehands meubilair bijvoorbeeld, wat niet veel hoeft te kosten. Vintage is tegenwoordig helemaal hot!

Ga je voor traditioneel of Het Nieuwe Werken?

Het Nieuwe Werken staat voor een flexibele manier van werken, waarbij werknemers zelf kunnen bepalen hoe, waar, wanneer en met wie ze werken. Hoe doe je dit?

  • Bied verschillende soorten werkplekken aan: cubicles om afzonderlijk en geconcentreerd te werken, grote ronde tafels om samen te werken, een vergaderruimte met banken om informeel te brainstormen of een knus leeshoekje om ideeën op te doen.
  • Zorg dat de werkplekken eenvoudig aangepast en verschoven kunnen worden. Is je personeel vaak de weg op, dan is het fijn dat zij bij terugkomst eenvoudig een werkplek kunnen creëren.
  • Merk je dat de akoestiek verandert door grote, open ruimtes? Plaats dan fauteuils en een hip vloerkleed, die ook meteen als informele vergaderplek te gebruiken zijn. Comfort en sfeer in één!
  • Om samenwerking en kennisuitwisseling te bevorderen, is het van belang dat zowel op formele als informele plekken apparatuur aanwezig is om informatie uit te wisselen. Werken ‘in the cloud’ is daar een goed voorbeeld van. Dit is ook ideaal voor thuiswerkers of accountmanagers die veel onderweg zijn.
  • Geef iedere werknemer een eigen ladeblok op wieltjes waarin hij zijn persoonlijke spullen kwijt kan. Wanneer een werknemer op een andere plek wil gaan zitten, hoeft hij simpelweg zijn ladeblok maar te verhuizen.

Wanneer je werknemers behoefte hebben aan privacy of stilte vanwege (persoonlijke) gesprekken met klanten of geconcentreerd kunnen werken, is de open ruimte die vaak aan Het Nieuwe Werken gekoppeld zit geen aanrader. Dan gaat al snel iedereen met een koptelefoon op werken. Je hebt dan weinig keuze dan voor een traditionele kantoorinrichting te gaan waar ieder zijn eigen werkplek heeft. Maar ook die kun je creatief en inspirerend inrichten: kunstwerken die tot de verbeelding spreken, kleuren op de muren die een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand, warme verlichting, design bureaus, een bijzondere vloer of kies bijvoorbeeld voor de opvallende STIJL kasten op maat. Alles behalve een systeemplafond!

Of ga voor een combinatie en zorg dat projectteams die rust nodig hebben (en van dezelfde muziek houden!) bij elkaar in een ruimte werken en creëer daarnaast een kantoortuin waar iedereen gemakkelijk naar elkaar toe loopt en met elkaar overlegt.

Kantoortuin

Niet een kantoortuin maar een kantoor(binnen)tuin! Een tuin in of rondom je kantoor. Een inspirerende tuin met veel planten of uitzicht op groen verhogen de motivatie en creativiteit. Heerlijk om in de pauze ideeën op te kunnen doen of te brainstormen bij mooi weer. Of wat dacht je van een verrassend kennismakingsgesprek met een nieuwe klant?

Verandering kantoorinrichting

Tot slot nog een laatste tip: verander je kantoorinrichting eens in de zoveel tijd. Dat doet wonderen voor het innovatievermogen, de inspiratie en productiviteit!