Denk aan bedrijfshulpverlening

Wanneer je een eigen onderneming hebt, onafhankelijk van de branche zijn er een ontzettend veel zaken waar je rekening mee moet houden. Hierbij moet je denken aan belasting, betalingen, verzekeringen, huur van een bedrijfspand etc. Als er personeel bij komt kijken, dan zijn er nog veel meer zaken waar rekening mee gehouden moet worden.  Zo moet er natuurlijk verloond worden, maar daarnaast is een werkgever met ten minste één werknemer in dienst, wettelijk verplicht om iemand in dienst te hebben die bedrijfshulpverlening kan uitvoeren.

Eerste hulp bij ongevallen en calamiteiten

Wanneer er op de werkvloer of in een bedrijfspand ongevallen of calamiteiten voorvallen, moeten zowel werknemers als bezoekers opgevangen en verzorgd worden. Daarbij komen bedrijfshulpverleners goed van pas. Een bedrijfshulpverlener wordt in een bhv training onderwezen hoe hij/ zij in gevallen van nood moeten reageren. Zo weten zij bijvoorbeeld wat zij moeten doen wanneer er brand is, maar ook bijvoorbeeld wanneer iemand een been breekt of het pand om één of andere reden ontruimd moet worden.

Wettelijke verplichting

Zoals we eerder al aangaven zijn bedrijven met minimaal 1 werknemer in dienst, wettelijk verplicht om een bedrijfshulpverlener in dienst te hebben. Het aantal bedrijfshulpverleners in een organisatie wordt opgemaakt in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie van een bedrijf. Het aantal bhv’ers is afhankelijk van de aard, de ligging en de grootte van het bedrijf. In een Risico- Inventarisatie en -Evaluatie wordt bijvoorbeeld ook een ontruimings- en evacuatieplan opgenomen.

BHV Trainingen

Wanneer een ondernemer geen BHV’ers in dienst heeft, kan de ondernemer er voor kiezen om 1 of meerdere werknemers een BHV cursus aan te bieden. Er zijn verschilende opleidingcentra zoals bijvoorbeeld veiligheids-trainingen.nl waar werknemers hun BHV certificaat kunnen behalen. Bij een opleidingcentrum wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een theorie en praktijk lokaal, waarbij soms ook met lotusslachtoffers gewerkt worden. Hierdoor kunnen de cursisten zich echt in noodsituaties inleven.

Social tagging: >

Leave a Reply