Vacatures plaatsen en personeel aannemen

Als de zaken goed gaan, krijg je het als ondernemer druk. En wanneer je het als ondernemer druk krijgt, kun je twee dingen doen: werk laten liggen of personeel aannemen. Kiezen voor personeel is echter een behoorlijke stap, het brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee, om nog maar te zwijgen van de extra kosten. Daarnaast wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je de juiste persoon aanneemt. Maar hoe doe je dat?

Heb je echt iemand nodig?

Allereerst dien je je af te vragen of het écht nodig is om iemand aan te nemen. Welke werkzaamheden kun je zelf doen en welke niet. Zou je de werkzaamheden waar je zelf geen tijd voor hebt misschien niet beter kunnen uitbesteden? Vervolgens kun je gaan kijken in hoeverre het aannemen van een werknemer rendabel is, overleg hiervoor altijd met je accountant.

Wanneer eenmaal duidelijk is geworden dat het aannemen van personeel een verstandige keuze is, kun je beginnen met het opstellen van een zo uitgebreid mogelijk functieprofiel. Denk na over welke kennis en eigenschappen de ideale werknemer dient te beschikken en zet dit op papier.

Vervolgens dien je je af te vragen voor welke periode je precies op zoek bent naar iemand. Ben je net begonnen en loop je aardig wat risico, dan is het niet verstandig om iemand direct een vast contract aan te bieden. Kies dan eerst voor een tijdelijk contract van bijvoorbeeld 6 maanden.

Vacature plaatsen en rondvragen

Personeel kan je op verschillende manieren vinden. Zo kun je eens rondvragen bij vrienden, kennissen en mede-ondernemers of zij misschien iemand weten. Daarnaast kan je tegenwoordig online eenvoudig op zoek gaan naar potentiele werknemers, denk bijvoorbeeld aan Linkedin en vacaturesites waar je vaak gratis een vacatures kunt plaatsten. Hoe lang het duurt voordat er iemand reageert is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de arbeidsmarkt, je aanbod en uiteraard de regio waarin je op zoek bent. Zo zullen vacatures Rotterdam over het algemeen sneller worden vervuld dan vacatures uit Sneek.

Zodra er geschikte kandidaten hebben gereageerd kun je beginnen met de sollicitatiegesprekken. Bespreek hierbij ook de arbeidsvoorwaarden en leg deze uiteindelijk ook vast in een arbeidscontract. Op de website van werk.nl kun je verschillende modellen vinden die je hiervoor kunt gebruiken.

Denk dus vooraf goed na of je echt iemand nodig hebt en waar deze persoon precies aan moet voldoen. Vraag eens rond of mensen misschien een geschikte kandidaat weten en plaats een vacature op één of meerdere vacaturesites die Nederland rijk is. Nodig geschikte kandidaten uit en kijk of er een klik is. Is deze er, stel dan een arbeidscontract op.