Voldoende verlichting essentieel voor gemoedstoestand werknemer

Al met al brengen we een groot deel van ons leven op ons werk door. De mensen die buiten werken krijgen gewoon de benodigde hoeveelheid daglicht binnen, maar de grote groep mensen met een kantoorbaan heeft helaas vaak te maken met een tekort aan natuurlijk daglicht. Uit onderzoek blijkt  dat de juiste hoeveelheid daglicht het werken een stuk aantrekkelijker maakt, het zorgt ervoor dat werknemers productiever zijn het en stimuleert het bioritme in belangrijke mate. Het bioritme is weer belangrijk voor ons slaappatroon, eetpatroon, onze stemming en onze leerprestaties. Bedrijven die hun werknemers van voldoende verlichting voorzien kennen dan ook een lager ziekteverzuim.

Een tekort aan natuurlijk licht kan uiteindelijk leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress en uiteindelijk zelfs tot depressie. Dit blijkt ook wel uit het feit dat veel Nederlanders gedurende de donkere wintermaanden last krijgen van de zogenaamde ‘winterdepressie’. Werknemers gaan in het donker de deur uit en komen in het donker weer thuis…

LED panelen

Een goede oplossing waarmee meer licht op kantoor kan worden gecreëerd zijn de zogenaamde LED panelen, deze kunnen in het plafond of aan de muur worden bevestigd. Vervolgens kunnen ze worden voorzien van een gewenste afbeelding. Dit kan bijvoorbeeld een daglichtplafond zijn, maar ook een foto aanzicht van de stad. De panelen kennen over het algemeen een lichtopbrengst van 1600 LUX en een kleurtemperatuur van 65000K. Dankzij de gebruikte technologie ontstaat er een uniforme en gelijkmatige verlichting.

Onderzoek

Uit onderzoeken is gebleken dat het gebruik van de panelen als een positieve afleiding met een kalmerend effect wordt ervaren. De stemming verbetert en het bioritme wordt gestimuleerd. De eerste resultaten van de Texas Tech University, dat onderzoek doet naar het effect van wolkenplafonds, duiden erop dat het kijken naar een voorstelling op LED panelen het brein op dezelfde stimuleert als een echte buitenomgeving.

Er zal in de toekomst nog verder onderzoek nodig zijn om de effecten van de panelen op een wetenschappelijke manier aan te tonen. Wat in ieder geval al wel duidelijk is, is dat de LED panelen een goede aanvulling vorming op de huidige verlichtingsmogelijkheden binnen het kantoor.

Social tagging: > >

Leave a Reply