Je personeel tevreden houden: zo doe je dat

Personeel dat tevreden is gaat met plezier naar het werk, wil diverse werkzaamheden oppakken en tevreden personeel gaat gepaard met minder ziekteverzuim. Vraag jij je af op welke manieren je jouw personeel tevreden kunt houden? Hieronder hebben we een aantal punten voor je opgesomd die je daarbij kunnen helpen.

1. Zorg ervoor dat het personeel uitgedaagd blijft

Het is belangrijk om jouw personeel genoeg uitdaging te bieden, of er in ieder geval voor te zorgen dat ze weten dat ze uitgedaagd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het aanbieden van een opleiding, of het volgen van een cursus. Daarnaast kun je ook denken aan kleine uitdagingen zoals het geven van andere taken, zodat het werk afwisselend blijft en dat de medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen.

2. Luister naar de wensen van je personeel

Daarnaast is het goed om te luisteren naar jouw personeel: wat vinden zij belangrijk en wat willen zij graag? Wellicht vindt de ene medewerker het prettig om wat vaker vanuit huis te werken, of vindt de ander het juist fijn om wat minder uren te maken. Zorg er dan voor dat deze medewerker zich gehoord voelt en dat je samen denkt aan een oplossing hoe dat verwezenlijkt kan worden.

3. Fit op de werkvloer

Daag jij jouw personeel weleens uit met een potje tafelvoetbal, of stimuleer je om in de pauze een rondje te lopen? Door actief te zijn op de werkvloer houd je de werksfeer luchtig én zorg je ervoor dat het personeel weer met volle energie aan de bak kan gaan. Bovendien zorg je ervoor dat het stressniveau van jouw personeel kan dalen door fit te blijven op de werkvloer.

4. Prettige werkomgeving

Een prettige werkomgeving is misschien voor de hand liggend, maar wel enorm belangrijk om tevreden personeel te creëren. Jouw medewerkers moeten zich namelijk op hun gemak voelen op de werkvloer en moeten zich gewaardeerd voelen.

Hoe tevreden is jouw personeel eigenlijk?

Sta jij weleens stil hoe tevreden jouw personeel is? Het is namelijk ontzettend belangrijk om te achterhalen hoe jouw medewerkers zich op de werkvloer voelen voordat je tot eventuele acties overgaat.

Je kunt daarom eerst een mto uitvoeren, ook wel een medewerkerstevredenheid onderzoek genoemd. Zoals de naam van het onderzoek al doet vermoeden, achterhaal je de tevredenheid van jouw medewerkers. Wellicht komen er wel een aantal verbeterpunten naar voren waar jij als organisatie aan kan werken, om het personeel tevreden te houden. Neem eens een kijkje op everybodyfrank.com om te kijken wat zo’n mto inhoudt én hoe je dit kunt oppakken.