Personeel opleiden door e-learningPersoneel opleiden door e-learning

Zowel in het bedrijfsleven als bij opleidingen voorafgaande aan het bedrijfsleven wordt steeds vaker gebruik gemaakt van e-learning. E-learning is de term die  men gebruikt voor leersituaties die worden vormgegeven met behulp van informatie- en communicatie technologie. Voorheen werden de termen online leren, teleleren of webbased leren ook wel gebruikt. De term e-learning is eigenlijk tegelijkertijd met termen zoals e-business en e-commerce geïntroduceerd.

MKB en e-learning

Voor mkb bedrijven is het erg interessant om meer gebruik te maken van e-learning. Momenteel wordt er nog maar weinig gebruik gemaakt van e-learning voor het trainen en opleiden van werknemers. Er is wel gebleken dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van ICT om bepaalde werkprocessen te bevorderen, hierbij vind vaak een informele manier van leren plaats, waarbij mensen spontaan dingen opsteken door het uit te voeren. Binnen bedrijven wordt vaak veel gebruik gemaakt van interne databanken om informatie over bepaalde klanten en projecten te verkrijgen, daarnaast zoeken veel mensen wanneer zij op zoek zijn naar informatie op het internet of krijgen de benodigde informatie doorgestuurd via e-mail van bijvoorbeeld collega’s. Op deze verschillende manieren helpt ICT mee aan het informele leren.

Ondanks dat er informeel veel bijgeleerd wordt, kan IT ook worden toegepast om werknemers op een formele manier meer bij te brengen. E-learning kan voor zowel eenvoudige dingen zoals een cursus Excel of voor meer ingewikkeldere onderwerpen worden toegepast. E-learning zou binnen het MKB aanzienlijk in populariteit kunnen groeien, waarbij bedrijven zelf moeten leren om e-learning efficiënter toe te passen. Zo kan digitaal leermateriaal bijvoorbeeld ook hergebruikt worden. Het lijkt erop dat managers in Nederlandse bedrijven erg optimistisch zijn t.o.v. e-learning en zien het onder ander als een manier om op de kosten van het leren te besparen. Zo zien veel managers in dat medewerkers door het ‘any time, any place’ concept van e-learning als een vooruitgang, waarbij ook thuis en buiten werktijd gestudeerd kan worden zonder daarbij de productiviteit van de werknemers te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *